Uncategorized

dzyń, dzyń, dzyń…

Zaś podczas całego ostatniego roku to śmiem twierdzić, że wybitnie relaksująco 🙂

Wyjadam nadzienie na pierogi, w piekarniku jakieś mięsiwo się dopieka, a w garnkach – kto wie, co się pryczy 😉

Od rana w radiu kolędy, jakoś tak się zrobiło świątecznie, pomimo tej pluchy za oknem…

14 komentarzy

  • Maja

    Ja proponuje nową świecką tradycję: biustonosze z kapustą i z grzybami! Dodać do tego jeszcze że bołgorajskie i kandydat na nowy polski produkt regionalny murowany.
    Aż chyba sama ulepię sobie jaki nabiustnik:]
    Wesołych Świąt:)

  • renulec

    Maju (Joasiu;),
    z regionalnych potraw mamy tu przecież pieroga biłgorajskiego, a z napitków – żurawinówkę! O ile mnie pamięć nie myli – jedno i drugie wpisane na listę Produktów Tradycyjnych. Zaś biustnik kapustno-grzybowy made by Renulec produkt dla koneserów i nie jest ogólnodostępny; wybrańcy mogą go skosztować tylko raz do roku 😉
    Ja swoje dzieło ugotowałam i zjadłam, takie było apetyczne. Lep więc i Ty, cała noc przed nami 😉
    Wesołych, zdrowych, pogodnych Świąt!

  • renulec

    Justinehh,
    a to nadzienie jest z kaszy gryczanej, białego sera oraz zeszklonej cebulki. Podsmażone pierogi z tym nadzieniem, popijane czerwonym barszczem – to moje ulubione świąteczne śniadanie :))

  • varietta

    Jak tak patrzę na te zdjęcia to mam ochotę rzec i rzeknę, właśnie tak:
    Renulcu, wpadnij do mnie kiedyś na wspólne lepienie pierogów 🙂
    Nocleg i swojskie winko zapewniam 😀

    Wszystkiego dobrego na ten nowy! 🙂

  • renulec

    Beaviz,
    pomimo, że późnawo – dziękuję; mam nadzieję, że Twoje były bielsze 🙂

    Varietto,
    wzajemnie – oby Nowy nie był gorszy, a lepszy!
    Lepienie pierogów i swojskie wino to kusząca perspektywa :))

  • renulec

    Magdus86,
    święta się udały pod każdym względem. Niestety, starą, a jednak głupią babą będąc – polazłam “na powrocie” z rodzinnych świąt do auta bez czapki. Płacę za to srogą karę do dziś (zatoki mają do mnie pretensje).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *